reklama

5 dôvodov, prečo nejem špargľu v zime.

Každý rok robíme na Hviezdoslavovom námestí fašiangovú zabíjačku. Muzika, klobásy, jaternice, a praví zabíjačkoví majstri na čele s Ferim Báči. Keď som tam tak stál a pozeral sa na ľudí, ako si všetci, zima-nezima, vychutnávajú pravé fašiangové špeciality, opäť som si raz uvedomil, že so šalátikom by som tam zrejme neuspel. Pretože v zime ľudompodvedome chutí niečo úplne iné ako v lete. A ak to aj vyslovene nevyhľadávajú, ich telám sa to žiada určite. Sezónnosť je moja veľká téma a jedna z mojich najobľúbenejších inšpirácií. Dnes vám poviem, prečo si myslím, že by sme mali jesť sezónne, a teda aj lokálne jedlá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (51)

1. Príroda je múdrejšia, vymyslela to za nás

Nie je náhoda, že žiadna zelenina ani ovocie sa nerodí po celý rok. Všetko, čo potrebujeme, nám príroda pekne naplánovala a ponúka po kúskoch. V zime ukladáme zásoby, potrebujeme sa zahriať a spomaliť, na jar prebúdzame metabolizmus na plné obrátky a žiadajú sa nám zelené a šťavnaté veci, aby sme sa po tomto prirodzenom detoxe prehupli do leta a nabili si telá všetkými potrebnými vitamínmi. Z nich budeme čerpať, keď sa znovu ochladí.

2. Berme, čo nám rastie pod nosom

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Som si istý, že ak sme sa narodili do oblasti štyroch ročných období, mali by sme ich kopírovať aj na tanieri. Najdôležitejšie veci totiž bývajú úplne jednoduché a logické.

Nežijeme na Floride, aby sme si v decembri pochutnávali na surovom ananáse dúfajúc, že je to presne to, čo naše telo potrebuje. Namiesto toho, skúsme sa aj v reštaurácii pýtať na pôvod surovín a zaujímajme sa o to, čo v skutočnosti jeme. V jedle by nám malo ísť o kvalitu, a záujem je jeden z hlavných predpokladov, ako ju dosiahnuť.

3. Jedlo nie je letuška

Na to, aby k nám ananás alebo paradajky dorazili kedykoľvek v priebehu roka, musia precestovať kus sveta. Zvyčajne to znamená, že sa zbierajú ešte nezrelé a dozrievajú až po ceste, čím však prichádzajú o kopec živín a to, čo zjeme, nám veľa osohu neprinesie. Namiesto pekne farebných, vyleštených marhúľ radšej v zime siaham po koreňovej zelenine, domácich jablkách, alebo cvikle či tekvici. Rovnakú filozofiu razíme aj v našich reštauráciác a neustále zvyšujeme podiel lokálnych surovín. Náš dodávateľ ovocia a zeleniny má sezónnych lokálnych pestovateľov, spolupracujeme s lokálnym mykológom, ktorý nám podľa sezóny dodáva vlastnoručne nazberané čerstvé huby, a hovädzinu nosím aj z bio farmy na juhu. Tento prístup je nielen zdravší a výživnejší, ale aj viac sexi. Špeciálne sezónne menu sú predsa ukážkou kuchárovej kreativity a majú aj punc exkluzívnosti. Sezóna špargle by mala trvať sezónu, a nie rok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Lokálnosť je trendy

To, čo je v zahraničí už celé roky in, bola u nás ešte donedávna nuda. Kto by jedol kapustové pirohy, ked môže mať krevety? Všetko „naše“ sa nám zdalo málo sexi. Slováci už ale sezónnosti a lokálnosti prichádzajú na chuť a mňa teší, že naše sezónne špeciály patria vždy k tým najpopulárnejším. Napríklad špeciality z hľuzovky od lokálneho dodávateľa, ryby z dunajskostredskej biofarmy alebo mäsové výrobky z mangalice z južného Slovenska. Výsadou každej dobrej reštaurácie by podľa mňa mala byť kreatívna interpretácia sezónnych surovín a podpora lokálnych dodávateľov.

5. A čo na to príroda?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niežeby som sa denne zamýšľal nad osudom planéty, ale faktom je, že sme si zvykli žiť v prebytku a nadspotrebe, s tým, že máme čokoľvek, čo sa nám zažiada. S non-stop dostupnosťou všetkého je však spojená obrovská logistika, a záťaž pre životné prostredie. Určite mám lepší pocit z toho, keď viem, že naše suroviny pochádzajú z blízkeho okolia, ako pri predstave, koľko tisíc kilometrov preleteli uhorky, aby sme ich teraz v zime mali „čerstvé“ v šaláte. A verím, že lepší pocit z toho majú aj naši zákazníci, pre ktorých to koniec-koncov všetko robíme.

Pavol Benčík

Pavol Benčík

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Viem čo-to o dobrom jedle a neváham sa s vami o to podeliť. Som gurmán, gastronóm a nevyliečiteľný pôžitkár. Zo všetkých vášní považujem lásku k jedlu za jednu z najsilnejších. Na svojom blogu sa budem s vami deliť nielen o to, čo pristálo na mojom tanieri, ale aj to, kde som pristál ja na mojich cestách za dobrým jedlom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu