reklama

Gurmán vo Wachau? Na bicykli aj s Michelinom.

Na cestovaní za jedlom a objavovaní sveta vidličkou ma najviac baví to, ako veľakrát ani len netušíme, čo za poklady máme takmer za rohom. Určite budem vo svojich ďalších blogoch písať aj o gurmánoch v New Yorku či kulinárskych zážitkoch na Islande, ale tentokrát sa s vami prejdem (lepšie povedané prebicyklujem) jedným z najúžasnejších regiónov v Európe – rakúskou oblasťou Wachau, vzdialenou od Bratislavy len slabých 150 kilometrov. Je to však poklad, a to doslova, keďže Wachau patrí do kultúrneho dedičstva UNESCO. Históriu zvládnete aj sami, ja som si dal za úlohu podeliť sa s vami o niekoľko cenných tipov gastronomického charakteru, a pripravte sa na to, že prvotriedne vína svetovej úrovne tu nájdete takmer na každom kroku. Víkendový gastro výlet v septembri? Ideálne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Nádherné cyklotrasy popri Dunaji, pretkávané vinicami zaliatymi slnkom, klíma, ktorá praje excelentným vínam, do toho pamiatky miest ako Krems alebo Melk a hlavne – špičková gastronómia – to všetko robí z Wachau jedno z mojich najobľúbenejších miest.

Začnime vínom, veď čo sa budeme ošívať:) Koncentrácia špičkových vinárstiev, známych po celom svete, je vo Wachau naozaj ohromujúca. Nájdete tu hlavne GrunerVeltliner a Riesling, pričom obsah alkoholu ďalej rozdeľuje tieto vína na Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Najcennejšie Smaragdy sú podľa mňa a mojich chuťových pohárikov Unendlich od FX Pichlera a Singerriegel Riesling alebo Honivogel GrunerVeltliner od Franz Hitzberger. Starého pána Pichlera z dedinky Durnstein (ktorá je zároveň dobrým miestom na začiatok vášho gastronomického cyklovýletu) poznám osobne. Obchádzajú si ho aj špičkoví someliéri na Manhattane a som rád, že limitované objemy jeho najlepšieho Smaragdu máme aj u nás v Carnevalle. Poznáte ten pocit, keď víno chutí ešte výnimočnejšie, ak s ním máte osobnú skúsenosť v podobe ochutnávky priamo na mieste? V rámci Wachau si prídete na svoje. V Durnsteinešte chvíľku zostaňme, nachádza sa tu ďalšia vinárska „inštitúcia“ - Weingut Emmerich Knoll so skvelou vidieckou reštauráciou, kde odporúčam ochutnať aj špecialitu - riečne raky, ktoré len tak ľahko inde nenájdete.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A samozrejme, vynechať netreba ani známeho producenta DomaineWachau, vinárstvo s historickou pivnicou.

V dedinke Weissenkirchen sa vám môže stať, že narazíte na jej starostu, Toniho Bodensteina, ktorý je akoby len tak mimochodom jedným z najlepších rakúskych vinárov, známym so značkou Prager po celom svete. V jeho pivnici je častým hosťom aj Karl Schwarnzerberg, a množstvo ďalších celebrít. Ak niektorú z nich uvidíte dvojmo, neľakajte sa, to sa vo Wachau stávaJ. Rovno vo Weissenkirchen zájdite aj k susedovcom, do vinárstva Holzapfel, ktorých tvarohové knedlíčky s marhuľami sú výhlásené.

Podotýkam, stále šliapete do pedálov, v pohodlnom vychádzkovom rytme sa na bicykli presúvate do dedinky Spitz, kde za návštevu stojí Weingut Johann Donabaum, ktorého vína som tam tiež osobne vyberal pre našich hostí. K špičke poďla mňa patrí aj menej známy Franz Hitzberger, ochutnávku je však lepšie dohodnúť vopred.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by sa ma niekto opýtal, či mám radšej skvelé víno, alebo výborné jedlo, povedal by som, že ideálna je kombinácia oboch. V tomto som veru maximalista a spolu s mojou ženou už roky robíme všetko pre to, aby sme to najlepšie z najlepšieho objavovali, vychutnávali, a v ideálnom prípade aj kúsok inšpirácií prinášali domov. Ale pozor, ak hovorím o špičkovej gastronómii, nemám na mysli len noblesné a drahé koncepty. Aj vo Wachau si na gastronomické nebo siahneme my, Slováci bez toho, aby nám peňaženka krvácala. Dobrou správou je, že výborne sa tam najete takmer kdekoľvek.

Takže, priatelia pôžitkári, smelo do miestnych reštaurácií! Jednou z tých, ktoré po opakovaných kulinárskych zážitkoch odporúčam, je Loibnerhof, rodinná reštaurácia, patriaca rodine Knoll. Lokálne suroviny a jedlá v inovatívnom prevedení, nádherná záhrada so sedením pod ovocnými stromami, ale tak ako všade, kde je dobre - rezervácia je tu nutná (v sezóne marec až september a cez víkendy).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak si chcete dopriať ešte niečo výnimočnejšie – a v tomto prípade aj o čosi drahšie – navštívte Landhaus Bacher v dedinke Mautern. Poznávacie znamenie: 18 bodov GaultMilleu a 2 hviezdičky od Michelina z roku 2009. Jedna z najlepších reštaurácií v Rakúsku kombinuje tradičnú vidiecku kuchyňu a finedining. Servírujútu niekoľkochodové menu, čiže návštevu odporúčam absolvovať po cyklo výlete, ktorý spálil potrebné kalórie. Majiteľku reštaurácie, pani Lisl Wagner Bacher, považujú za prvú dámu rakúskej gastronómie, a spolu s manželom, dvoma dcérami a zaťom-šéfkuchárom to v kuchyni ťahá už 30 rokov. Dúfam, že s mojimi štyrmi deťmi sa raz k podobnej gastro-dynastii dopracujem aj ja :)Zatiaľ si vedú všetci veľmi dobre – skonzumujú všetko čo navarím a od narodenia sú to gurmáni, ktorí aj spomínané Wachau absolvovali spolu so mnou, poniektoré ešte v kočíku resp cyklovozíku:). Pretože Wachau, priatelia, to je perfektný výlet pre celú rodinu. A spolu s Burgenlandom (o ktorom budem písať určite niekedy na jar), je práve tento vinársko-gastronomický raj tým, čo mám na Rakúsku najradšej. 

Pavol Benčík

Pavol Benčík

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Viem čo-to o dobrom jedle a neváham sa s vami o to podeliť. Som gurmán, gastronóm a nevyliečiteľný pôžitkár. Zo všetkých vášní považujem lásku k jedlu za jednu z najsilnejších. Na svojom blogu sa budem s vami deliť nielen o to, čo pristálo na mojom tanieri, ale aj to, kde som pristál ja na mojich cestách za dobrým jedlom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu